Kezdőoldal Hírek Bemutatkozás Szakosztályok Dopping-info Linkek

 Birkózás - Kajak-kenu - Röplabda - Torna - Úszás

 

 

    

 

DOPPING INFORMÁCIÓK:

 

 

Egyesületünk elhatárolódik minden tiltott anyag használatától, ezért fontosnak tarjuk versenyzőinket tájékoztatni a következőkről:

 

A sportoló a felelős minden gyógyszer és hatóanyag használatáért.

Számos receptre kapható gyógyszer tartalmaz tiltott hatóanyagot.

Vétséget akaratotokon kívül, az eljárás során is elkövethettek.

A nemzetközi versenyeken indulókat és az országos bajnokságok (korosztályos is) első 3 helyezettjét is ellenőrizhetik.

 

Megkérjük minden versenyzőnket és a kiskorú sportolóink gondviselőit, hogy olvassák el a MOB és az OSEI közös kiadványát, melyből sok hasznos információ mellett, olvashatnak az eljárások menetéről, áttekintést kaphatnak a tiltott hatóanyagok listájáról és az általános betegségekre (fejfájás, láz, nátha stb.) alkalmazható, engedélyezett gyógyszerekről is. A kiadvány érthető, hétköznapi nyelven íródott és remekül megszerkesztett, a felmerülő összes kérdésre választ ad. Letöltés az alábbi linken:

 

 Amit a doppingellenes eljárásokról tudni kell (pdf)

 

További információszerzési lehetőségként tanulmányozzák át a  MOB doppingellenes szabályzatát is, mely az alábbi linken elérhető:

 

 Magyar Olimpiai Bizottság Doppingellenes Szabályzata (pdf)

 

Figyelem! Mielőtt bármilyen gyógyszerrel vagy kenőccsel kezelne benneteket az orvosotok, győződjetek meg arról, hogy a gyógyszer, vagy annak hatóanyaga nem szerepel a tiltó listán! A tiltott gyógyszerek és hatóanyagaik listáját az alábbi linkre kattintva tekinthetik meg:

 

 2010-es év tiltólistája (pdf)

 

Kiemelt változások a 2010-es tiltólistán: Megváltozik a salbutamol és salmeterol (asztma elleni szerek) státusza. A salbutamol (maximum napi 1600 mikrogramm) és a salmeterol használata inhalációs formában 2010. január. 1-től már nem tiltott, a továbbiakban Terápiás Alkalmazási Kivétel Engedélyt (TUE Engedély) nem igényel, de a használat bejelentendő. A nyilatkozatra vonatkozó további információt a Magyar TUE Bizottságtól kapnak a sportolók. Az asztma gyógyszeres kezelése során használatos egyéb beta-2-agonisták státusza változatlan. Kiegészítő oxygen alkalmazása (hyperoxia) nem tiltott. A trombocita készítmények (például trombocitadús plazma, ‘vércentrifuga’) használata intramuszkuláris alkalmazásban tiltott. Egyéb alkalmazások esetén, a használat bejelentendő. A nyilatkozatra vonatkozó további információt a Magyar TUE Bizottságtól kapnak a sportolók. A pszeudoefedrin visszakerült a Tiltólistára, a versenyen tiltott szerek közé, amennyiben a vizeletmintában mért mennyisége nagyobb 150 microgramm/ml-nél. Három stimuláns, a benfluorex, a prenylamine és a methylhexeneamine felkerült a nem meghatározott stimulánsok zárt listájára. A pszeudoefedrin 2003-ig szerepelt a Tiltólistán, majd lekerült, és a továbbiakban a WADA a monitoring programjában tanulmányozta. A Tiltólistára való visszakerülést, a monitoring programban tapasztalt, a hatóanyaggal történő egyértelmű visszaélések indokolták. A pszeudoefedrin teljesítménynövelő hatása meghatározott dózis felett, tudományosan bizonyított tény. Mivel a pszeudoefedrin tartalmú készítmények széles körben használatosak, nyomatékosan felhívjuk a sportolók figyelmét a 2010-es WADA Tiltólista alapos áttanulmányozására!

 

 További információk a pszeudoefedrinről (pdf)

 

 Hazai pszeudoefedrin tartalmú gyógyszerek (pdf)

 

 Amerikában és Kanadában kapható megfázás elleni gyógyszerek (pdf)

 

 The World Anti-Doping Code (pdf)

 

Forrás: http://kobanyaswimming.com

További információk: http://www.antidopping.hu

 

 

 

 

 

 

 

 

vissza

 

DUNAFERR SPORTEGYESÜLET